Benodigdheden Zelf kaarsen maken

Benodigdheden Zelf kaarsen maken

Kaarsen maken is leuk!

   
   

 

U wilt graag zelf uw eigen kaarsen maken, maar wat heeft u daar precies allemaal voor nodig vraagt u zich wellicht af?

   
   

In deze blog zullen wij zoveel mogelijk benoemen over de benodigdheden die u gebruikt bij het maken van kaarsen. Over het algemeen zijn de middelen die u er voor nodig heeft goedkoop en makkelijk verkrijgbaar, zo ook via onze webshop. Waarschijnlijk heeft u een groot aantal van deze benodigdheden of andere geschikte alternatieven reeds zelf in huis. De meeste huis tuin en keuken producten volstaan prima om zelf aan de slag te kunnen gaan, maar daarover volgt nu meer.

   
   

Opwarmen van de Paraffine

Voor het smelten van paraffine is een elektrische kookplaat het meest ideaal, een gasfornuis volstaat ook, maar daarbij is voorzichtigheid geboden aangezien de kans op brandgevaar groter is in verband met open vuur. U kunt desgewenst ook een petroleumstelletje of een campinggaspitje gebruiken. Deze hebben als voordeel dat u ze mee kunt nemen naar uw werkplek zonder dat dat voor problemen zorgt.

   
   

Au Bain Marie Pan

Om te voorkomen dat de kaarsenwas bij het opwarmen "verbrand" kunt u het beste een "dubbele pan" van roestvrij staal of aluminium gebruiken voor het smelten van de kaarsenwas. Een au-bain-marie-pan, indien u die voorhanden heeft, is het gemakkelijkst, echter kunt u ook een (steel)pan in een andere pan zetten. Kook water in de onderste pan en smelt de paraffine in de bovenste pan. zorg er voor dat u altijd toezicht houdt op de pannen aangezien deze kunnen omvallen en daarmee bestaat de kans dat u kaarsenwas of heet water morst.

   
   

Binnenkort zullen wij een speciale Au-bain-Marie pain introduceren welke u heel gemakkelijk kunt gebruiken zodat het maken van kaarsen voor u een koud kunstje wordt!

   
   

Kaarsenlont

Voor het maken van kaarsen is de soort lont die u gebruikt heel belangrijk! Het is van belang om de juiste lont te kiezen naar gelang de maat van de kaars of soort die u wenst te maken. Een te dikke lont zal namelijk gaan walmen bij het branden van de kaars. Als de lont te dun is zal de vlam va nde kaars te klein zijn en bestaat de kans dat de lont "verzuipt" in de kaarsenwas.

Dit zit hem namelijk in het feit dat de lont zelf niet brandt, maar slechts de verbinding is tussen de damo van de gesmolten kaarsenwas met de vlam. De damp verbrandt naarmate de was in de pit omhoog wordt gezogen.

De meest gebruikte kaarsenlont zijn plat en gemaakt van gevlochten katoen, welke meestal in een chemische oplossing zijn gedoopt om de verbranding van de kaarsenpit zelf te vertragen. Voor de verschillende maten en soorten lont, verwijzen wij u graag naar onze webshop met uitgebreide keuze aan kaarsenlonten.

   
   

Thermometer

Het gebruik van een wasthermometer met een schaal tot in ieder geval 100 graden celsius is aan te raden. U kunt dan te allen tijde de juiste temparatuur aflezen alvorens u de parafinne gaat uit gieten of dompelen. Dit is zeer belangrijk om telkens dezelfde resultaten te verkrijgen. De temparatuur op het moment van gieten van kaarsen is namelijk zeer belanrijk. Te koud; dan wordt het oppervlakte van de kaars ruwer (rustiek). Te heer; dan bestaat de kans dat de paraffine vlam vat. Paraffine mag nimmer hoger verwarmd worden dan 100 graden celsius. Vandaar dat verwarming middels au bain marie zeer wordt aangeraden.

   
   

Weegschaal

U heeft een weegschaal nodig voor het afwegen van de paraffine en stearine. Dit op de juiste en gewenste samenstelling te verkrijgen van uw gietwas. U kunt het beste gebruik maken van een doodgewone keukenweegschaal.

   
   

Maatbeker

U kunt het beste een maatbeker gebruiken om te bepalen hoeveel kaarsenwas benodigd is voor een bepaalde gietvorm of kaarsenmal. De beste maniet om dit te bepalen is de betreffende vorm af te vullen met water welke u daarna in de maatbeker giet. Voor elke 100 cl water heeft u ongeveer 90 gram paraffine mengsel nodig.

   
   

Centreernaald / Pitnaald

Een centreernaald wordt gebruikt om de kaarsenlont in de kaarsenmal te plaatsen. Afhankelijk van het soort naald welke u gebrikt, kunt u de kaarsenlont er doorsteken en zodoende de lont in de vorm steken. Daarna kunt u de centreernaald gebruiken om de lont in de gietmal vast te zetten voordat u de paraffine in de mal giet. Deze naald zijn vaak gemaakt van staal en hebben doorgaans een afmeting van 10 tot 25 cm lang. Kijk in onze webshop voor ons aanbod van centreernaalden.

   
   

Dompelpan

Indien u van plan bent om kaarsen te dompelen heeft u ook een rond "vat" nodig welke groot genoeg is om de kaars in zijn gehele lengte te kunnen onderdompelen. U kunt daarvoor een professionele dompelpan aanschaffen, maar u kunt uiteraard ook andere materialen gebruiken indien u enkel als hobbist aan de slag wenst te gaan.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan een aspergekoker of aspergepan. U dient uiteraard wel het mandje uit de asperge pan te verwijderen alvorens u kaarsen kan dompelen.

   

Klein materiaal

Naast bovengenoemde producten is het ook handig om de onderstaande hulpmiddelen bij de hand te hebben alvorens u zelf kaarsen gaat maken;

- Schaar, voor het knippen van de kaarsenlont;

- Scherp mesje, voor het snijden van kaarsenwas;

- Oude houten lepel, voor het roeren van de paraffine;

- Afdichtklei, voor het afdichten van kaarsenmallen;

- Tafelkleed Plastic), om uw werkplek schoon te houden en makkelijk te kunnen opruimen;

   

Reacties

  1. Aude Aude

    Goedemiddag,
    Vandaag heb ik een kaars gemaakt in de ronde mal die ik destijds bij u heb gekocht. nu is de kaars gestold maar ik krijg het er niet uit. hoe krijg ik de net gemaakte kaars uit de mal zodat ik de mal opnieuw kan gebruiken?
    Hartelijke groet, Aude

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bezoek Kaarswinkel.nl op ShopMania
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »